Talvisella kävelylenkillä

talventorrottaja

Toissapäivänä kävin juoksemassa n. 25km lenkin maaseutumaisemassa, sen verran sain lihaksia kipeiksi että eilen tuntui hyvältä ajatukselta lähteä pitkälle kävelylenkille. Päätin suunnata rauhallisen maaseutujuoksulenkin innoittamana talvisessa metsässä kulkevalle 11km mittaiselle lenkille, pääosin siis sorateitä kulkeva lenkki jossa on myös metsätiepätkä, jota talviaikaan ei yleensä ole kummemmin aurattu.

koipitaipaleentie

Lähdin kävelylle kellon ollessa jo yli 14, joten tiesin että varsin hämärissä tunnelmissa saan taivaltaa etenkin lenkin loppukilometrit. Vuoden pimein aika tuo oman tunnelmansa metsään, ja sen halusin kokea, myös hiljalleen laskeutuvan hämärän. Kaikki arkiseen maailmaan kuuluva tuntui olevan taas tuhannen kilometrin päässä, vaikka kaupungin valot sarastivat lenkin viimeisillä kilometreillä suoraan edessä. Hiljaisuus oli kuitenkin mahtavaa ja muutenkin mieli rauhoittui lenkin aikana.

talvimaisema

Lenkin loppupuolella ilahduin nähdessäni vielä tämän päivän Suomessa yhden kolkan, johon kukaan ei ole ennättänyt vaihtamaan ikäviä oranssia valoa luovia täysin typeriä energiansäästölamppuja (no, ei varmaan mene pitkään ennen kuin sellaiset tuonnekin ehditään vaihtaa).

elohopealamppu

Pakko ottaa sen verran kantaa asiaan, vaikka tämä onkin liikuntablogi ;), että on aivan järjetöntä uusia täysin vielä toimintakuntoisia lamppuja samantien kaikki, ja kuten kaikki jo tietävät, muutaman vuoden kuluttua tulevia led-lamppuja olisi kaikin puolin järkevä ollut odottaa ja tehdä moinen vaihto-operaatio vasta sitten. En käsitä miksi tässä maassa pitää rynnätä heti toteuttamaan kaikki direktiivit saman tien ja sorvata muutenkin naurettavia hätiköityjä päätöksiä vain jotta saataisiin aikaan illuusio siitä, että asiat etenevät. Yleensä nämä nopeasti etenevät asiat kun eivät ole millään tavalla järkeviä ja jätevesipuhdistamosotku on hyvä esimerkki siitä. Mutta oikein sydäntä lämmittää vielä nähdä noita kaunista valkoista, hieman sinertävää valoa luovia elohopealamppuja ja nauttia siitä, miten ne oikeasti valaisevat! Oranssi valomaisema vaikuttaa ainakin minuun masentavasti ja eiväthän ne lamput edes mitään valaise. Lähipuistossakin suorastaan pelottaa kulkea kun valoa riittää häthätää kunkin lampun alle.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.